Friday, April 12, 2013

Manfaat Dzikir Yang Sangat Besar


Didalam Quran dan hadith banyak disebut tentang kelebihan atau fadhilat dzikir seperti mana Allah swt telah berfirman ;

“Dan sebutlah nama Tuhanmu pada waktu pagi dan petang, dan pada sebahagian dari malam, maka sujudlah kepadaNya dan bertasbihlah kepadaNya pada bahagian yang panjang di malam hari.” (Surah 76: Al Insan, Ayat 25 & 26)

“Dan sebutlah nama Tuhanmu dalam hatimu dengan merendahkan diri dan rasa takut, dan dengan tidak meninggikan suara, di waktu pagi dan petang, dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang lalai.” (Surah 7: Al A’raf, Ayat 205)

Didalam hadith Rasulullah saw juga terdapat banyak dalil-dalil yang menyebut tentang kelebihan dzikir ini diantaranya ialah :

Rasulullah S.A.W berkata, “perumpamaan orang yang berzikir kepada Tuhannya dan orang yang tidak berzikir adalah seperti orang yang hidup dan orang yang mati,”(Hadis Riwayat Bukhari).

Dari riwayat Bukhari, Muslim, Tirmidhi dan Ibn Majah, diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a: Rasulullah s.a.w bersabda: Allah swt berfirman:
Aku adalah berdasarkan kepada sangkaan hambaKu terhadapKu. Aku bersamanya ketika dia mengingatiKu. Apabila dia mengingatiKu dalam dirinya, nescaya aku juga akan mengingatinya dalam diriKu. Apabila dia mengingatiKu di majlis, nescaya Aku juga akan mengingatinya di dalam suatu majlis yang lebih baik daripada mereka. Apabila dia mendekatiKu dalam jarak sejengkal, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta. Apabila dia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sedepa. Apabila dia datang kepadaKu dalam keadaan berjalan seperti biasa, nescaya Aku akan datang kepadanya seperti berlari-lari anak.
Zikrullah memiliki daya hidup, bisa menghidupkan dan menaikkan semangat jiwa yang rapuh, melapangkan jiwa yang sempit, serta membangkitkan keyakinan bagi mereka yang letih dan lelah menjalani kehidupan.

Wallahua'lam bish showab

0 comments:

Post a Comment